Participanții la Congresul PPE de la București nu au fost preocupați decât de lucrările mai-marilor Europei, găsindu-și timp să își facă o idee despre România, dar și pentru a comenta pe marginea mitingului USL de pe Arena Națională.
Drumurile din România au făcut impresie
Djurica Savkov, președintele organizației Banatski Forum (Forumul Bănățean), Serbia, a lăudat curățenia Capitalei și drumurile bune, menționând că România a făcut un real progres în ultimii ani.
„Îmi place în România, sunt impresionat, aveți o arhitectură impresionantă. Aveți drumuri bune, pe care se circulă bine, înainte nu erau așa, Bucureștiul este un oraș curat, nu am văzut sticle de plastic sau ambalaje pe jos”, a declara Savkov, pentru gândul.
Kostas Sasmatzoglou, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, s-a declarat foarte entuziasmat de succesul primei zile a congresului, specificând importanța evenimentului pentru România.
„Suntem foarte mulțumiți, am reușit să adunăm foarte multe persoane și este un semn de solidaritate pentru România, ne arată că ne dorim ca această țară să facă parte din proiectele Uniunii Europene. Suntem aici să susținem România”, a spus acesta, pentru gândul.
De aceeași părere este și Johannes Kasal, reprezentant al Ministerului pentru Afaceri Internaționale și Europene din Austria, care consideră că este o ocazie potrivită pentru a rezolva multe probleme din mediul politic, dar și economic.
„La acest congres vrem să socatem în evidența oportunitățile politice și economice și vrem să oprim turbulențele din mediul politic”, a conchis Kasal.
Cu toate acestea, Casa Poporului a dat de gândit europenilor. În ciuda arhitecturii și a dimensiunii clădirii, Nico Lange nu s-a simțit impresionat, mărturisind că istoria României și a clădirii umbrește puțin actualul congres al democrației.
„Este puțin ironic și ciudat în același timp ca acest congres al democrației să se țină într-o țară în care a dominat un regim comunist, într-o clădire construită de un dictator și, ce-i drept, nu mă simt foarte confortabil să știu că românii au suferit din cauza asta”, a spus, pentru gândul, Nico Lange, directorul fundației Konrad-Adenauer, membru al PPE, Germania.
Referitor la situația politică din România, în ciuda recunoașterii problemelor existente, președintele Banatski Forum a spus că este un lucru bun pentru că astfel țara se integrează.
„Eu cred că acesta este un proces în care sunt implicate toate țările, Uniunea Europeană nu este ceva ușor, iar România este și ea în acest proces. Oamenii se uită la aceste probleme doar din punctul de vedere al României și li se pare ciudat. Dar dacă te uiți ca la un total, ca la un întreg, România fiind doar o părticică, nu ți se mai pare ciudat, ci e chiar normal, se întâmplă peste tot. Si dacă în România se întâmplă așa ceva, înseamnă că e integrată și că face parte din întregul proces, ceea ce e foarte bine”, a mai spus Savkov.
„Faptul că cei din Opoziție își lansează astăzi candidații demonstrează cât de nesiguri sunt”
Tototdată, show-ul electoral organizat de USL pe Național Arena a lăsat cu un gust amar europenii veniți astăzi la Parlament.
„Faptul că cei din Opoziție își lansează astăzi candidații demonstrează cât de nesiguri sunt, că nu au încredere în campania lor și vor doar să apară la știri. Ceea ce fac ei nu e nimic politic. Problema lor și a guvernului ar trebui să fie de ce socialiștii au decis să nu vină aici, nu de ce congresul PPE s-a ținut în București. Și sunt sigur că nu sunt foarte mulți socialiști europeni pe Stadionul Național și ar trebui să le dea de gândit”, a declarat Nico Lange.
Pe de altă parte, Johannes Kasal, deși susține că nu este un lucru bun pentru România, declară că, într-adevăr, USL a vrut să câștige audiență.
„Este ușor de înțeles de ce au făcut cei din opoziție evenimentul lor, este adevărat că este o luptă pentru audiență, însă pentru România nu este un ajutor”, a mai zis Kasal.
Pe de altă parte, Djurica Savkov a găsit o scuză celor din USL pentru evenimentul organizat în aceeași zi cu congresul PPE, spunând că pentru a avea succes, uneori trebuie făcute și astfel de compromisuri.
„Sunt reguli care trebuie respectate, însă câteodată trebuie să faci lucruri mai puțin obișnuite dacă vrei să câștigi”, a punctat el.